13.8 C
София
събота, май 25, 2024

Зеленски посети войските на фронта край Бахмут, раздаде медали

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Президентът Володимир Зеленски посети украинските войски край фронтовия град Бахмут и връчи медали на украински военни, съобщиха от неговата канцелария, предадоха световните агенции.

„Донецка област. Позиции на първа линия на украинските военни по посока на Бахмут“, коментира Зеленски в послание в Телеграм.

Пътуването му идва в момент, в който проруските сепаратисти, които се сражават редом с руската армия, казват, че Бахмут е почти обкръжен.

На кадрите, качени от Зеленски в Телеграм от визитата в Бахмут, той се вижда насред хангар. Президентът е без предпазно снаряжение, но е придружаван от тежко въоръжени охранители. От кадрите се вижда как Зеленски връчва медали на украински военни, които са в бойно снаряжение.

„За мен е чест да връча медали на нашите герои, да ви стисна ръката и да ви благодаря за защитата на нашата страна и суверенитета“, каза Зеленски на военните.

„Вие имате трудна, но историческа съдба, тази да защитавате нашата земя и да върнете всичко на Украйна, за нашите деца“, добави той, преди да отдаде почит и на убитите военни в източната част на Украйна и като цяло в тази война.

Някои военни си направиха селфи с държавния глава, а съпругата на войник го прегърна.

Бахмут наброяваше 70 000 военни преди руската инвазия, подета през февруари 2022 г. Сега там се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на руската инвазия.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито хора са на първа линия в тези сражения, заяви тази седмица, че силите му контролират около 70 процента от Бахмут.

Източник: Габриела Големанска, Пламен Йотински, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img