12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Здравният министър бил пред дилема за оставката си заради назначение на Денков

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Здравният министър Христо Хинков призна, че е бил пред дилема за оставката си заради кадрови решения на премиера Николай Денков относно екипа му в Министерството на здравеопазването. В предаването на Люба Кулезич по телевизия Евроком той обясни, че назначението на единия му заместник – проф. Илко Гетов е на министър-председателя.

„Илко Гетов е назначение на премиера и аз нямам много големи лостове и възможности да влияя върху това. Аз успях да осигуря двама зам. министри, които са мой избор и един, шефът на кабинета, както и още няколко лица, които са на по-ниски позиции. Дилемата ми в тази ситуация е дали аз да си подам оставката или да се боря с решенията на правителството, в лицето на премиера“, заяви Хинков. Той не скри разочарованието си от махането на другия му заместник – Бойко Пенков, който бил един от двамата, избрани от самия него.

„Премиерът има право да взема своите решение и аз трябва да реша за себе си дали да се съобразявам с тези решения или да си подам оставката. Има граници, които може да се спазят, в противен случай ще си подам оставката“, повтори Хинков.

За премиера Денков здравният министър каза, че продължава да работи с него, защото запазва здравия си разум в тази „психопатна среда, в която ние всички работим“.

Проблемът с фарма мафията може да се реши по системен и законов начин, регламентиран чрез наредби и дигитализацията на лекарствения поток от производителя, през вносителя, склададжията, здравната каса, до аптекаря и пациента. Трябва да има прозрачност на този процес. Тогава може да има и реекспорт, нещата са прости, обясни Хинков.

Думите на министъра обаче жегнаха депутата на ПП  Васил Пандов, който в профила си във Фейсбук го окуражи да подаде оставка, след като имал дилеми.

„Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър – председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход – да си подаде оставката!

За съжаление ще остане загубеното ценно време за реформи на българското здравеопазване“, пише той. 

След това пространно описва работата на Хинков

„Мисля, че отговорът на дилемата на министър Хинков не е труден. Когато кажеш толкова силни думи, трябва да си готов да действаш. В противен случай, или не знаеш защо си казал това, или го правиш единствено, за да дестабилизираш правителството, като „се бориш с решенията му“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img