26.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Загубите за транспортния бранш са между 150 и 180 млн. евро годишно

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Бившият министър на околната среда и настоящ председател на „Консервативния институт“ Нено Димов обвини ЕС, че прилага двойни стандарти към България, като поставя допълнителни условия за приемането ѝ в Шенген, но я обвинява, когато тя прави това към Северна Македония. Той представи пред комисиите по петиции и граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент петицията си в полза на приемането на страната ни в пространството за свободно движение. 
„Загубите за транспортния бранш са между 150 и 180 млн. евро годишно, значително по-лоши са условията на българските превозвачи спрямо конкурентите им от зоната от Шенген, нанасят се щети върху структурата на пограничните райони, натоварва се околната среда“, подчерта Димов:
„Проявата на двоен стандарт може ясно да се проследи и при проявата на отношението на някои европейски лидери по повод преговорите за членство с Република Северна Македония, които заявяват, че след постигане на определени споразумения, допълнителни условия не могат да се поставят, примерно от страна на България. Но в същото време на България се поставят допълнителни условия за приемането ь в Шенген. Нещо повече – тези допълнителни условия нямат никакво формално отношение по темата“. „Седмица след гласуването на резолюция на Европарламента по въпроса продължаваме да говорим по него все така 12 години“, подчерта евродепутатът от ЕНП Емил Радев:
„От името на Европейската народна партия призовавам Съвета и най-вече някои определени държави-членки да се вслушат в нашите препоръки, тъй като неприемането на двете държави в Шенген (България и Румъния – бел. ред.) само засилва антиевропейските настроения в тези държави“.
„Неравното и несправедливо отношение към българските и румънските граждани води до тежки икономически, екологични, но и политически последици“, каза евродепутатът  от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов:
„Като български гражданин ви казвам –  с дни се чака по външните граници и по границите между България и Румъния. Това възпрепятства туризма, това възпрепятства икономиката, политически създава антиевропейски настроения заради несправедливото отношение“.

За двойните стандарти по отношение на Зелената сделка говори и евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки:

„Могат да се налагат въглеродни квоти, данък за въздух и какви ли не щуротии, но когато става дума за свободното движение, намаляване на замърсяването в тези погранични райони, всички се правят, че не са видели“.  

Председателката на комисията по петициите Долорес Монсерат уважи призива на евродепутатите да остави петицията отворена и да поиска писмен отговор от Комисията по въпроса.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img