9.6 C
София
събота, май 25, 2024

За публично обсъждане ще бъде предложена днес наредбата за проследимост на храните

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Днес пускаме за публично обсъждане наредбата, която осигурява проследимост по цялата верига – за качеството, количествата и за цените на храните включително, съобщи в предаването „Здравей, България“ но Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев. „Това означава, че всяка продукция, която влезе в държавата, ще се декларира – който я внася в държавата и е първи търговец, който я пуска на пазара, трябва да декларира, че я пуска. Всеки следващ трябва да декларира в този софтуер количества и цена до крайния потребител, докато влезе в магазинната мрежа“, обясни министърът.  

Проследимостта на храните е важна не само за цените, отбеляза Явор Гечев. Ако имаме лоша храна и имаме сигнал от международните институции, министерството на земеделието трябва да я изтегли за 24 часа, припомни той. 

„Събираме всичко на едно място и на практика, ако заработи този регистър, мога да ви кажа до последния килограм къде в коя мрежа е отишла продукция и каква е структурата на целия пазар“, разясни министърът на земеделието. Той обясни още, че по този начин институциите ще имат информацията и ще я проверяват от името на потребителя. 

„Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Агенцията по храните ще могат до проверят всяко едно от нещата, всеки един елемент по ценообразуването на всеки елемент по цялата верига“, уточни Явор Гечев.  

Предстои една друга наредба, след тази, която дава проследимост, каза още той. „Другата наредба ще каже конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да изясняват пред КЗП и КЗК този проблем“, посочи той. 

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img