20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Явор Божанков няма да напусне парламента

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Няма да напусна Народното събрание, защото не е вярно, че съм подвел избирателите.“ Това каза пред bTV Явор Божанков, който в петък беше изключен от парламентарната група на БСП.

Причината за изключването му беше позиция в подкрепа на военната помощ за Украйна. Преди това той гласува и срещу друга кауза на социалистите в 48-ия парламент – връщането на хартиената бюлетина. „Моите позиции са били такива в кампания, в предния мандат. Винаги съм казвал едно и също. Всъщност нашата група и аз лично напуснахме Народното събрание, за да въведем машинния вот.

Аз лично съм водил тежки битки за този машинен вот и никога не съм казвал обратното. Не съм влязъл в кампания и да кажа на моите избиратели: „Вижте сега влизам в този мандат с основен приоритет с ГЕРБ и ДПС да върнем хартиената бюлетина“, заяви Божанков, който не е член на БСП, а е от гражданската квота.

Уверен е, че „разводът“ с левицата е окончателен. Той разказа, че в петък други депутати от БСП са му предложили да не участва в гласуването за военната помощ за Украйна. „Считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал“, подчерта народният представител.

И призна, че е обиден от думите на колегите му социалисти, че е неблагодарен. „Партията ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица“, изтъкна депутатът. В началото на конфликта в Украйна независимият вече народен представител е бил на мнение, че намесата на много държави с оръжия може да влоши ситуацията, както и че трябва да се търси дипломатичен начин за решаване на конфликта. Но по-късно ситуацията се променила. „Сега имаме атака срещу цивилна инфраструктура. Това е инвазия, това е тотална война.

Европейският съюз видя, че Русия няма никакво намерение да търси мир. Санкциите и ответната реакция стават все по-категорични. Няма как да се затворим в една черупка. Трябва да подкрепим със санкции и военна подкрепа, защото няма друг начин“, категоричен е той.

Божанков нарече спекулации твърденията, че ще стане член на друга парламентарна група. И уточни, че не са водени подобни разговори – нито с ПП, нито с ДБ. Не се вижда и в новия ляв проект, тъй като не го счита за никакво „ново ляво“.

Преди ден депутатът публикува във Фейсбук снимки, на които се вижда, че е татуирал на ръката си черна овца с папийонка. Той обясни, че татуировката му е символ и послание към младите хора – че не трябва да позволяват да бъдат нечий протежета, а да следват сърцето си.

Източник: CROSS

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img