9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Вашингтон иска „конструктивни и равноправни“ икономически отношения с Китай, заяви Джанет Йелън

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

САЩ искат да имат „конструктивен и равноправен“ икономически диалог с Китай, без обаче да се правят компромиси с въпросите на националната сигурност. Това заявява министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Франс прес, в реч във вашингтонския университет „Джонс Хопкинс“.

„Стремим се към здрави икономически отношения с Китай, които благоприятстват растежа и иновациите в двете страни. Китай с икономически растеж и спазващ международните правила е добра новина, както за САЩ, така и за целия свят“, подчерта тя, според извадки от речта й, публикувани предварително. Йелън обаче подчертава, че САЩ няма да направят компромис със свързани с националната сигурност въпроси, дори когато това е от икономически интерес.

Пекин обвини миналия месец Вашингтон, че подклажда напрежението между двете световни сили и предупреди за риск от „конфликт“.

Китай и САЩ водят жестока битка за производството на полупроводници – електронните компоненти, които са жизнено важни за функционирането на смартфоните, свързаните с интернет автомобили, както и за военното оборудване. В името на националната сигурност Вашингтон увеличи през последните месеци санкциите срещу китайските производители на чипове. 

„Тези действия в областта на националната сигурност не целят да ни позволят да получим конкурентно предимство, нито да „задушим“ икономическата и технологична модернизация на Китай. Макар че тези политики могат да имат влияние върху икономиката, те са мотивирани от прости съображения за националната сигурност“, уверява Йелън.

Историческа глоба от 300 милион долара бе наложена вчера на китайския доставчик „Хуавей“ (Huawei), който е под прицела на Вашингтон заради причини, свързани с киберсигурността и подозрения в шпионаж. 

„Ще продължим да обединяваме сили със съюзниците ни, за да отговорим на нелоялните икономически практики на Китай“, предупреди още веднъж министърката на Джо Байдън.

Неотдавнашни предложения на френския президент Еманюел Макрон предизвикаха много въпроси сред съюзниците на Франция, сред които и САЩ.

На връщане от визитата си в Китай той прикани европейците да не следват примера на Тайван по отношение на Китай и Вашингтон, както и да „зависят по-малко от американците“ по отношение на отбраната. Няколко дни по-късно Макрон призова за по-голяма икономическа автономност на Европа. 

Източник: Галя Горнишка, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img