23.8 C
София
понеделник, юни 17, 2024

В ЕС има съгласие за 11-я пакет санкции срещу Русия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Постоянните представители на ЕС постигнаха споразумение по 11-ия санкционен пакет срещу Русия, съобщи шведското председателство. В него са включени мерки, насочени срещу заобикалянето на санкциите, както и отделни лица. Така за първи път ще могат да бъдат санкционирани трети страни, които помагат на Москва да заобикаля ограничителните мерки.Ограничителни мерки ще могат да се налагат в случай, че например държави от Средна Азия не спазват западните санкции или не могат да обяснят внезапния скок на търговията със забранени стоки, твърди „Политико“.

Източници от Съвета уточниха, че се въвежда  възможността за изключителни мерки, които да бъдат налагани в краен случай. Те включват ограничаване на продажбата, снабдяването, трансфера или износа на чувствителни стоки с двойно предназначение и технологии за трети страни, чиято юрисдикция е доказала, че представлява продължителна и особено висока опасност от използване за заобикаляне.

За да се минимизира рискът от заобикалянето на санкциите, се въвежда забрана за транзит през територията на Русия на стоки и технологии, които биха помогнали за засилването на нейната военна и технологична мощ или за развитието на сектора на отбраната и сигурността. Пакетът разширява списъка от подлежащи на ограничение стоки, представляващи тази заплаха.

Удължава се срокът за отнемането на лицензите за излъчване в ЕС на пет руски медии, контролирани от Кремъл. Забранява се и акостирането в пристанищата и шлюзовете на територията на ЕС на съдове, извършващи трансфери от един на друг кораб. Това ще става тогава, когато компетентните органи имат основателна причина да подозират, че определен плавателен съд нарушава забраната за внос по море в ЕС на руски суров петрол или негови продукти или превозва същите, закупени на цена, надвишаваща тавана, договорен от ЕС и Г-7.71 лица и 33 образувания са вкарани в черен списък като отговорни за деяния, сред които незаконното депортиране на украински деца в Русия. Писмената процедура по одобряването на санкциите трябва да приключи на 23 юни. Това трябва да направи Съветът на ЕС. БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img