18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Украйна иска от съюзниците си да отделят повече пари за оръжия, които да изпращат по-бързо на страната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Украйна поиска от съюзниците си да отделят повече пари за оръжия, които да изпращат по-бързо на страната. А президентът на страната Володимир Зеленски призова за премахване на всички възможности за заобикаляне на санкциите срещу Русия. 

Най-малко пет руски ракети са ударили през нощта източния украински град Харков и околностите, съобщиха местните власти. В резултат на ракетния обстрел са били нанесени щети на жилищни сгради. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войски са превзели още три района в западната част на Бахмут.

Въоръжените сили на Украйна ще бъдат готови да започнат настъпление, когато получат оръжие, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов. „Бих искал съюзниците да бъдат по-усърдни“, каза Данилов в интервю за италиански вестник.

Въпреки че Украйна е благодарна за чуждестранната военна помощ, страната се нуждае от поне 10 пъти по-голяма подкрепа от Запада, заяви на свой ред украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник. Мелник призова съюзниците на Киев да изразходват 1% от своя БВП за оръжия за Украйна.

Украинският дипломат направи този коментар в деня, в който Испания изпрати първите си шест танка „Леопард“ за Украйна. Танковете бяха основно ремонтирани и тествани, а 55 украински военнослужещи и техници бяха обучени за работа с тях.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски заяви, че трябва да бъдат премахнати възможностите за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Днес санкционният списък беше разширен с 322 фирми от руската отбранителна промишленост, както и физически и юридически лица, които помагат за избягване на ограниченията.

Страните от Г – 7 призоваха за удължаване, пълно изпълнение и разширяване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море.  Това се казва в комюнике на министрите на земеделието от групата, разпространено след срещата им в японския град Миядзаки.  Те посочват още, че осъждат опитите на Русия за използване на храната като средство за дестабилизация и геополитическа принуда и потвърждават ангажимента си за солидарни действия и подкрепа. 

Предстои сделката за износ на зърно през Черно море от Украйна да се обсъди от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и руския министър на външните работи Сергей Лавров. Споразумението за зърното беше подписано през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция, припомня Ройтерс.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img