19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

ЦИК потвърди: Членовете на СИК няма да показват всяка бюлетина на камерите за видеонаблюдение

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Членовете на изборните комисии на изборите на 2 април няма да показват всяка преброена бюлетина на камерите за видеонаблюдение, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Матева потвърди, че при преброяването на бюлетините в страната и в условията на видеонаблюдение не е необходимо всяка бюлетина да се показва пред устройството:

„Защото това изключително забавя процеса и не е необходимо да бъде извършвано чрез видеонаблюдението при преброяване на гласовете. Секционната комисия има задължение по Изборен кодекс да установи резултата, така че бюлетините трябва да бъдат показвани към членовете на секционната избирателна комисия, да бъдат преброени, като сме указали члена на СИК, който казва как е гласувано с тази бюлетина, да говори ясно и високо, за да се чува“.

За всички проблеми, които възникват с телефоните за видеонаблюдение, РИК и СИК трябва да се обръщат към фирмата “Информационно обслужване”, включително и когато се установи, че те не работят както в деня преди вота, така и на самия 2 април. Предвидени са резервни устройства, за да се правят замени.

“И когато, след приключване на изборния ден тези устройства бъдат предадени в Районната избирателна комисия, „Информационно обслужване“ ще установи от кои места е имало проблеми с излъчването и незабавно  – най-напред оттам ще бъдат свалени записи, които ще бъдат публикувани в същата платформа, в която в реално време се наблюдава излъчването”.

В момента образуваните секции в страната за вота на 2 април са 12,771, но предстои да се съставят тези в болниците и в другите специализирани институции. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img