19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

ЦИК пита вътрешния министър за сигурността на изборите след бомбените заплахи към училища

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Централната избирателна комисия изпрати снощи писмо до вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев във връзка със стотиците отправени бомбените заплахи до училища от последните два дни.

Комисията поставя въпроси свързани със сигурността и предвид това, че повечето от секционните избирателни комисии във страната  работят на територията на училищните сгради. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева уточни:

„Във връзка с писмата, съдържащи бомбени заплахи към училища и университет, как ще се процедира в изборния ден? И да поискаме информация от министър Демерджиев как ще се гарантира сигурността на изборния процес“.

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават Секционните избирателни комисии, заяви вчера главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

По повод заявеното от Демерджиев вчера, че основна версия за бомбените заплахи са хибридни атаки, свързани с Русия, от руското посолство заявиха, че „категорично отхвърлят всякакви безпочвени обвинения към страната за извършването на подобни информационни атаки“.

Очаква се днес занятията на учениците да бъдат възстановени, включително и тези в Университета за национално и световно стопанство, който също беше затворен заради бомбена заплаха.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img