14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Томислав Дончев за избора на правителство: Проблемът е в подхода, не в имената

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Има прогрес, има обща законодателна програма, текат разговори по приоритети и политики, по огромна част от темите има консенсус, изборът на правителство може да стане заложник на политически инат – или има мнозинство, или няма. Проблемът е в подхода, не в имената“, заяви в „Панорама“ Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ.

По думите му не е редно вторият да предложи кабинет с изцяло титулярен политически състав – всичките лидери на партии, и да каже на първия „просто ни подкрепете“.

„Това е несериозно. Поемането на отговорност става с форма на участие или и двете партии да направим крачка назад, да кажем време е да инвестираме не в разделение, а в разум. Да се опитаме да намерим не ярки политически фигури, а експерти, доказани хора, в България има такива, да сформираме кабинет, в който нито един от председателите и заместник-председателите на партиите няма да участва“, коментира Томислав Дончев.

Според него е възможно този кабинет да бъде контролиран заедно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от парламента.

Томислав Дончев подчерта, че и двата варианта – влизането на политици и от двете партии, които може да не са от първата редица или изцяло експерти, са възможни.

„Отказвам да коментирам персони. Този, който е по-силен, е по-отстъпчив, всички трябва да направят компромиси, но трябва да има съразмерност. Време е за мъдрост, време е всеки да отстъпи от политическото его. Има пожар и вместо ние заедно бързо да се хванем да гасим пожара, един си прави снимка, друг пуска сирените на противопожарния автомобил, а истината е проста – някой трябва да хване маркуча и да гази пожара“, каза още Томислав Дончев.

Той уточни, че отношенията на ГЕРБ с президента Румен Радев са станали по-малко емоционални и доста по-институционални.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img