9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Чистотата на морето се следи и от Висшето военноморско училище във Варна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Няма опасност от замърсяване на българското Черноморие след взривяването на язовирната стена на Нова Каховка. Това показва симулационната програма във Висшето военноморско училище, на базата на която се прави анализ и прогноза за движението на замърсяването за 10 дни напред.

Данните показват чисти води поне до средата на юли. Седименти сe наблюдават в морето, но край украинския бряг. На базата на сателитни данни с голяма точност се извършват симулации и се изработват прогнози за придвижването на седиментите. Те са изобразени с бели точки на екрана.

Експертите от Военноморското училище казват, че нивото на река Дунав край Русе е спаднало с 3 метра, което означава, че се е насочила към делтата на реката с Черно море.

„На практика се образуват две насрещни течения. Едното от водата на Дунав, а другото – от сезонната циркулация на морските води. Срещайки се, морското течение се завихря на Северозапад и Север и така завърта вероятните замърсители и ги задържа все още, и ги задържа по прогноза до 12 юли до изключителната зона на Украйна.“, посочи капитан I ранг Мирослав Цветков, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

След повече от месец не е ясно какво какви са замърсителите край Украйна.

„От сателита се виждат най-вече седименти. Какво може да има полепнало по тези седименти, само измерванията на място могат да покажат“, каза капитан Мирослав Цветков.

Специалистите са категорични, че няма как всяко едно евентуално замърсяване в Черно море да се свързва с инцидента с „Нова Каховка“.

„Наблюдаваме активно и делтата на река Дунав чрез сателитни изображения с по-добра резолюция, наблюдава се към момента доста силен пренос на седименти от Дунав към Черно море, може да се предположи, че ако към нашите води се появи някакво замърсяване, то най-вероятно ще е от река Дунав.“

В момента прогнози и анализи се извършват на базата на сателитни снимки. Висшето военноморско училище разполага с техника, която е способна да улови евентуалните замърсители. В района обаче се водят военни действия и тази техника няма как да бъде ползвана там.“

Наблюденията на водите и теченията в Черно море от експертите на Висшето военноморско училище се правят всеки ден.

БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img