31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Тагарев: В САЩ обсъдихме разполагането на ПВО и противокорабни ракети у нас

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Обсъждах в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламента.

„Поставихме този въпрос. Разбира се, ще е необходимо да постигнем общо разбиране и в Пентагона, и Държавния департамент. Те са наясно със ситуацията тук”, обясни Тагарев.

По думите му на следващи срещи тази тема ще бъде отново дискутирана.

„Двустранните отношения между България и САЩ във военната област имат стратегическо значение. По време на двустранните срещи американската страна ни благодари и за положените усилия за увеличаването на средствата за отбрана от държавния бюджет и помощта за Украйна“, каза още министърът на отбраната.

От изслушването стана ясно, че Тагарев е запознал американците с плановете за изграждане на инфраструктура за разполагане на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. 

„Българската страна обмисля да изпрати офицер за свръзка в щаба на операцията на съюзниците, ръководена от САЩ и подкрепена от Великобритания, срещу хутите в Йемен“, заяви още военният министър.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img