21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Светослав Бенчев: За обикновените горива цените ще останат под 3 лева

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„За обикновените горива цените ще останат под 3 лева. За премиум продуктите вече надхвърлиха този праг. Няма начин да не растат цените, когато има търсене. … Дизелът и бензинът ще останат на еднакви стойности поне в следващите няколко седмици“.

Това прогнозира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация и подчерта, че световният пазар на горива е изключително нестабилен.

„Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара за барел. Възможно е до края на годината да достигне 100 долара за барел“, посочи още той.Бенчев изтъкна, че България продължава да бъде с най-ниски цени на горивата в ЕС – както с такси, така и с производствени цени:

„Докато в държавата има работеща рафинерия, цените ще бъдат по-ниски, отколкото в региона. Ако държавата има проблем с рафинерията „Лукойл Нефтохим“, проблемите няма да са само за нас, а за целия Балкански полуостров, защото бургаската рафинерия захранва и румънския, македонския и албанския пазар. Ако нещо се случи, това ще отвори огромна дупка на пазара на Балканите и тогава не знам има ли смисъл да си говорим за някакви стойности на цените на горивата в България и региона“.

Светослав Бенчев подчерта, че без споразумение с „Лукойл Нефтохим“ няма как да се използва пристанище „Росенец“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img