18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в конференция на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в конференция на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Събитието се провежда в централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк и беше официално открито днес – 22 март, когато отбелязваме и Световния ден на водата.

Министър Карамфилова участва в общия дебат, по време на който ще бъде направен средносрочен преглед на изпълнението на целите на Международното десетилетие за действие „Вода за устойчиво развитие“ 2018–2028 г. и ще бъдат обсъдени действията за ускорено постигане на целите, свързани с водите от Дневен ред 2030 за устойчиво развитие.

В конференцията, която е посветена на тези предизвикателства, ще участват представители на високо равнище на всички заинтересовани страни, свързани с изпълнението на Цел 6 за устойчиво развитие „Чиста вода и санитарно-хигиенни условия“, включително държавни глави, министри, ръководители на организации от системата на ООН, междуправителствени организации, международни финансови институции и други международни организации, НПО и организации на гражданското общество, академичната общност.

На 23 март министърът ще се включи в дискусиите в рамките на интерактивен диалог на тема „Вода за климат, устойчивост и околна среда“.

Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г. по предложение на участниците в конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия (3-14 юни 1992), одобрено с резолюция A/RES/47/193 на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г. Целта на деня е да се насочи вниманието на обществеността към необходимостта от достъп до безопасна питейна вода и санитарни условия за всички. От 2018 г. до 2028 г. в рамките на ООН се отбелязва и Международно десетилетие за действия „Вода за устойчиво развитие“. Мотото на деня за 2023 г. е: „Да ускорим промяната“, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. 

Източник: Рени Никифорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img