19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Скелет на динозавър беше продаден за 12 милиона долара на търг

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Скелет на динозавър, вдъхновил „Джурасик парк“, беше продаден за 12,4  милиона долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк, съобщи АФП.

Нареченият „Раптор“ (Хищник) скелет на Deinonychus antirrhopus е съставен от 126 вкаменени кости. Дълъг е повече от 3 метра. Това е втората най-висока цена за подобна реликва, но е много по-малка от дадената за Тиранозавър рекс, който през 2020 г. струва 31,8 милиона долара.

Купувачът е от Азия. 

Скелетът е в добро състояние. Той беше представен като най-пълния екземпляр от този вид. Открит е преди няколко години в каньона Улф, щата Монтана, и оттогава е в частни ръце.  Изложен е на входа на централата на „Кристис“ в Манхатън. 

Деинонихус е по-малък и по-подвижен от Т-рекс. Той вдъхновява велосираптора във филма на Стивън Спилбърг „Джурасик парк“ от 1993 г. В действителност това са два различни вида, но създателите на филма са си позволили някои волности по отношение на научната истина.

Продажбите на скелети на динозаври вече редовно оживяват търговете, като например „Големия Джон“ – 8-метров скелет на трикрако животно, продаден за 6,6 милиона евро на частно лице през октомври 2020 г. Това разочарова палеонтолозите, които виждат още една възможност да ги изложат в музеите. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img