31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Сергей Станишев: България отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенген

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче„, каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер на България (2005-2009 г.). 

„Лошото е, че се действа на парче. Сега има протести и нещо се обещава, но не се казва цялата истина и за състоянието на българската енергетика. Нямаме актуална енергийна стратегия, която да казва, че след 30 години, примерно, ще имаме производство на ток от атомна енергия, от зелена енергия, от ТЕЦ-ове, а може и да няма от ТЕЦ-ове. Пълна мъгла и липса на консенсус“.

По думите на Станишев териториалните планове за регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са на стойност близо 2,5 млрд. лева, трябва да бъдат похарчени за преквалификация и създаване на нови работни места.

Според бившия премиер България отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенген:

„Поведението на държавата ни не е достатъчно категорична. Румънците много по-ясно си отстояват интересите. Ние все се молим и уговаряме“.

Станишев подчерта, че „неприемливо отстъпление ще е влизането през декември на България само по въздух и вода в Шенген“. Той определи това като неуспех, който ще затвърди България в ролята на второстепенен член на ЕС

„Участието ни в Шенген и в еврозоната е въпрос на политическо място на България в ЕС. Дали ще сме в ядрото, или в периферията“. 

Сергей Станишев изказа мнение, че т.нар. сглобка (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС), която управлява страната, е устойчива заради съчетанието на интересите на партиите в нея, като уточни, че според него и ДПС е в коалицията.

В предаването „12+3“ евродепутатът коментира и теми, свързани с демографската картина в страната, преди дискусията „Готови за бъдещето. Демографската картина, цената на неравенствата“, която Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира на 6-и октомври в София.

„Често говорим, че нямаме национална цел, след като влязохме в ЕС. Предлагам демографията да бъде нашата следваща национална цел. И то не само като раждаемост, а като превръщането на България в общество с млади, модерни и образовани хора и възрастни с достоен живот. Това включва конкретни политики. Трябва да се каже, че ще се инвестира в тези политики“, заяви той. 

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img