14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, призоваваща талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, в която призовава талибаните незабавно да отменят все по-строгите ограничения срещу жените и момичетата в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването, при което САЩ, Русия и Китай подкрепиха резолюцията, беше знак за всеобщата загриженост около действията на талибаните и рядък момент на единство по сериозен въпрос в момент на рязко международно разделение, породено от войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя заяви, че резолюцията оставя „настрана“ редица въпроси, свързани с решаването на проблемите на жителите на тази страна, допълва ТАСС.

„Разбира се ние не приветстваме решението на талибаните да ограничат правата на жените и момичетата. Разбира се, че тези забрани трябва да бъдат отменени. Но резолюцията пропуска, наред с други неща, истинските причини за нерешения въпрос за размразяване на афганистанските активи, принадлежащи на афганистанския народ, призивите за по-голяма хуманитарна помощ и за икономическо възстановяване на страната, както и отрицателните последици от едностранните санкции“, каза Небензя.

„Въпреки това вече не сме изненадани от този подход на нашите западни колеги. Това е само още един пример за политиката на „двойни стандарти“ на САЩ и техните съюзници при обсъждането на различни конфликти в Съвета за сигурност“, каза още руският постоянен представител в ООН.

Когато талибаните завзеха властта през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, те първоначално обещаха да действат по-умерено, отколкото по време на първото си управление, продължило между 1996 и 2001 г., припомня АП.

В последно време обаче талибанските лидери постепенно отново започнаха да налагат суровото си тълкуване на ислямското право.  

Те забраняват момичетата да посещават училище след шести клас, а жените са почти постоянно затворени в домовете си и не могат да излизат и да пътуват без да бъдат придружавани от мъж настойник. 

В края на декември талибаните забраниха на националните и международните организации за хуманитарна помощ да наемат афганистански жени, а на 4 април разшириха това ограничение и върху афганистанките, наети от ООН. 

От 5 април насам 3300 афганистански граждани, които работят за ООН – 2700 мъже и 600 жени, остават по домовете си вкъщи, но Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, заяви, че те продължават да работят и че ще им бъде платено. 

Източник: Николай Велев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img