18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

С колко и откога да се повишат заплатите в НОИ – ГЕРБ предлагат с 15% от 1 юли, БСП – от 1 януари

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

ГЕРБ-СДС внесе в парламента проект за промени в бюджета на ДОО за тази година между първо и второ четене. Предложенията предвиждат разходите за персонал в Националния осигурителен институт да се увеличат със 7,8 милиона лева. С тези средства заплатите в НОИ могат да се увеличат с 15% от 1 юли. 

Внесеното от ГЕРБ-СДС предложение предвижда разходите за персонал в НОИ, вместо заложените малко над 103 309 000 лева да станат 111 131 000 лева.

От „БСП за България“ също внесоха предложение, според което парите за заплати в НОИ се увеличават с 15 милиона и достигат малко над 118 309 000 лева. Това означава ръст на възнагражденията в осигурителния институт също с 15%, но от 1 януари 2023 г., а не от 1 юли.

Това беше издигнато като искане на организираните от синдикатите протести. Миналата седмица при разговорите с парламентарните групи ръководството на КНСБ получи уверение от депутатите от различни политически сили, че ще внесат исканията между двете четения. 

Председателят на Социалната комисия на НС Деница Сачева тогава обяви, че ГЕРБ-СДС ще внесе предложение между двете четения на бюджета за увеличение на заплатите в редица ведомства за близо 200 милиона лева.

Срокът за внасяне на предложенията от парламентарните групи между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване изтича в края на деня днес. А за Бюджет 2023 – утре. Второто четене на бюджета на ДОО в Бюджетната комисия на НС ще бъде този четвъртък.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img