23.8 C
София
понеделник, юни 17, 2024

Русия е спряла регистрацията на корабите, изнасящи украинско зърно

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Русия е спряла напълно регистрацията на кораби, изнасящи украинско зърно, както към момента 29 кораба, които трябва да изнесат 1,4 млн. тона храни основно за 5 страни в Азия и Африка, включително Китай, Египет, Бангладеш, Турция, са блокирани от Русия в териториалните води на Турция

Това съобщават от Министерството на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна.

Според министерството спирането на регистрация е в сила от 26 юни, което показва намерения за прекъсване на доставките на храни за световните пазари.

През юни от украинските пристанища са изнесени само 2 млн. т., а други 1 млн. тона храна се товарят или вече са частично натоварени на 13 кораба – последните регистрирани по зърнената инициатива. Ако регистрацията на корабите не бъде възстановена, „зърнената“ сделка ще бъде напълно спряно, поочват от украинското министерство.

За последните 11 месеца 45 държави са получили 32,5 милиона тона храна. Светът обаче не е получил допълнителни 25 млн. т. поради руски саботаж.

От украинското министерство посочват, че подкрепят изявлението на Съвместния координационен център, че всички страни по споразумението трябва незабавно да осигурят достъп на кораби за износ на храни, защото това създава хранителна опасност за целия световен пазар.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img