22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Румъния ще запечата и наблюдава транзита на украинско зърно през своя територия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Румъния ще запечата и наблюдава товарния транзит на украинско зърно през страната, съобщи румънското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс.

Румънският министър на земеделието Петре Дая е поискал от украинския си колега Микола Солски бързо да намери решения за ограничаване на износа на зърно в Румъния, посочва още агенцията. Той е заявил още, че от днес румънските митници ще инспектират всички земеделски и хранителни продукти от Украйна.

По-рано днес премиерът Николае Чук коментира, че: „Всяка мярка, свързана със спиране на вноса на зърно от Украйна, която предприемем, трябва да бъде взета заедно с Европейската комисия и съобразена с регламента на Европейския съюз, за да не засегне румънските фермери“ и допълни, че се обмисля „единна мярка“. 

Той припомни, че в момента се прилага регламент 870 на Европейския съюз, който е от май миналата година и трябва да бъде преразгледан, тъй като срокът му изтича.  

„В Румъния получаваме и разпределяме 3 милиарда евро годишно от Европейската комисия – директна подкрепа от 2 милиарда за фермери и около един милиард за инвестиции. Затова мерките, които предприемаме, трябва да имат консенсус“, добави Чука, цитиран от Аджерпрес.

Същевременно Алиансът за единство на румънците (AUR) поиска забрана за вноса на зърно от Украйна и транзита му през Румъния. 

„Целият внос на зърно от Украйна е извършен без спазване на действащото законодателство, без да се вземе предвид, че тези зърна са прекомерно химизирани, че не отговарят на европейските и румънските норми. СДП иска временно спиране, а не забрана за внос и  забрана за транзит, както би било нормално. Министър (Петре) Дая казва, че ще се срещне с украинския си колега, за да обсъдят този въпрос. Ще се събудим със същите лъжи. Украинският министър на земеделието е на европейска обиколка, за да си върне добрата воля на държавите, които достигнаха края на търпението си в тази зърнена криза: Полша, Унгария, Словакия, Чехия и България“, заяви на пресконференция лидерът на групата на AUR в Сената Клаудиу Тързиу, цитиран от Аджерпрес и БТА.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img