26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Радан Кънев: Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар. Това заяви в „Денят започва“ Радан Кънев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ДБ.

„Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Защото, ако границата на Европа бъде теглена по Дунава – това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане – трябва да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за „въздушен Шенген“ или подобрена негова версия трябва да е общо между България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да не допуснем разделяне с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз“, каза Радан Кънев.

Евродепутатът подчерта, че Шенген е средство и че никой не говори защо искаме да влезем в безвизовото пространство.

„Политическият ни дебат в момента много напомня на една чалга песен за Шенген от 1995 -1996 година, за съжаление. Искаме Шенген, за да бъдем пълноценен, 100%-ов член на Европейския съюз, да завършим процеса по нашата интеграция, заедно с еврозоната. Второ – за да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и обмен на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно поради съмнения за това, че службите ни не са сигурни и заради нивата на корупция в България. Трето – да не допуснем разделяне между България и Румъния. На четвърто място е прекият стокообмен. Тук „въздушният Шенген“ няма да помогне. Също толкова важно е привличането на инвестициите“, каза още Кънев.

Той коментира и темата с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

„По-същественото тук е, че първото решение за премахването на Паметника на Съветската армия на Столичния общински съвет е преди 30 години. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Също така това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България – ние се грижим за тях прекрасно“, смята Кънев.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img