9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Президентът на Финландия е на работно посещение в Турция

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Президентът на Финландия Саули Нинистьо пристига на двудневно работно посещение в Турция, за да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО, съобщи БТА. 

Лидерите на двете страни ще обсъдят също темата за молбата на Хелзинки за влизане в НАТО в светлината на изпълнението на задълженията, произлизащи от Тристранната декларация, подписана от Турция, Финландия и Швеция в кулоарите на последната среща на върха на НАТО в Мадрид. Освен това лидерите ще обсъдят регионални и глобални теми, а също връзките на Анкара с ЕС, отбелязва Анадолската агенция. 

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО, но срещнаха възражения от страна на Турция, която твърди, че двете страни укриват членове на групировки, които Анкара смята за терористични. Миналата седмица страните възобновиха в Брюксел разговорите по процеса за присъединяване към Алианса.

Анкара е готова да изпълни обещанията, дадени на Хелзинки по въпроса за приемане в НАТО, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки пред журналисти предстоящата визита: „Ние сме готови да изпълним нашата мисия и да спазим обещанията си“. По думите на Ердоган разглеждането на искането на Финландия за членство в НАТО ще се придвижва в съответствие с приетите процедури. 

„В петък в Турция ще пристигне финландският президент. Ние ще се срещнем и ще изпълним обещанието си“, заяви Ердоган в отговор на въпрос дали ще изпрати на парламента за ратификация молбата на Финландия за членство в НАТО следващата седмица.

Източнк: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img