13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Полша и ЕС възнамеряват да увеличат производството на боеприпаси

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Представители на полските власти и на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха днес производството на артилерийски боеприпаси като част от нова програма на стойност 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) за снабдяване на Украйна във войната ѝ срещу руските сили и за попълване на намаляващите запаси на Европа, предаде АП.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, полският премиер Матеуш Моравецки и министърът на отбраната Мариуш Блашчак посетиха завода за боеприпаси ДЕЗАМЕТ в Нова Демба, Югоизточна Полша.

Визитата им се осъществява само няколко дни, след като Брюксел обяви програма, финансирана от фонд на стойност 1 милиард евро (1,1 милиарда долара), за компенсиране на страни, предложили артилерийски боеприпаси на Украйна. Целта на програмата е да отпусне и средства в същия размер за увеличаване на производството на боеприпаси в 11 държави, които разполагат с капацитет за това.

Бретон каза, „че ЕС е решен“ да направи възможно най-бързо всичко, което е необходимо, имайки предвид конфликта, който се очаква да се проточи. Освен това той призова други страни членки на ЕС да доставят боеприпаси на Украйна колкото се може по-скоро.

Моравецки заяви, че украинските военни сили имат най-спешна нужда от боеприпаси и че по-късно тази година се очаква Киев да получи доставки в размер на един милион патрона. Украйна използва 6000 артилерийски снаряда на ден, докато руските сили изразходват 50 000 патрона и снаряди от различен вид, добави той.

Високопоставените лица заявиха, че Европа спешно трябва да увеличи производството на боеприпаси и призоваха страните членки на ЕС да трансферират наличните си запаси на Украйна.

Посещението в Полша се осъществява на фона на продължаващия обстрел на отчасти окупираната източноукраинска Донецка област от руските сили, при който загинаха и пострадаха цивилни, отбелязва агенцията.

Източник: Десислава Николова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img