26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Полезни съвети от ЧЕТИРИ ЛАПИ 

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Как да намерите добър треньор и училище за домашния Ви любимец 

В основата на всяко обучение на кучета трябва да бъде изграждането на добри и близки отношения между човека и кучето, такива – основани на взаимно уважение и доверие. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва ненасилствен метод на обучение или така нареченият – поощрителен метод, базиран на получаването на награда при изпълнение на команда. Методите на обучение, които използват наказания за предизвикване на болка и страх у животното, са не само забранени, но и могат да застрашат доверието на кучето към неговия водач и към хората по принцип . Това трябва да бъде основен фактор при търсенето на специалист, който да помогне в обучението на кучето.   

Важно е да се помни, че обучението не е само обучение на животното, а и на собственика, особено как да общува с кучето си, когато треньорът го няма – това е ключът към хармоничните отношения между собственика и животното.  

Стопанинът трябва да се чувства спокоен и уверен по време на тренировките, за да може и кучето да е спокойно и да се учи с желание. Треньорът трябва – на първо място да работи с него и да го научи как да обучи любимеца си на нещата, които иска. Как да разпознава езика на тялото му и да разбира правилно реакциите на кучето. Всяко куче е различно и за това подходът също трябва да е индивидуален.   

Как да разпознаем доброто училище за кучета и кога индивидуалното обучение е правилният избор? 

Доброто училище работи с добре обучени треньори, които могат да реагират в различни ситуации в зависимост от очакванията на стопанина. 

Училищата за обучение на кучета често предлагат курсове за специфични спортове за кучета, като например ориентация по миризма или намиране на човек по миризма, ловкост или спускане при нападане. Полезни могат да бъдат и основните курсове за малки кучета, които са насочени към специфичните нужди в настоящия етап от живота им. Стопаните трябва да се уверят, че групите са малки и че училището за кучета цени благосъстоянието и хармонията на четириногите, а не просто събира много кучета на едно място. Особено важно е кученцата още от самото начало да получат само положителни преживявания в тренировките и да не изпитат сензорно претоварване или да се изтощават. Търпеливото взаимодействие е от съществено значение и за младите кучета от около петмесечна възраст, които навлизат във фазата на пубертета – тук вълнуващата среда на училището за кучета може да се окаже твърде стресираща за тях.  

Ако собственикът иска да се справи с определени поведенчески модели, като проява на агресия или страх от определени дразнители (напр. деца, коли или силни шумове), е препоръчително да се консултира с компетентен треньор на кучета. В най-лошия случай подобни поведенчески проблеми всъщност могат да се засилят, когато собственикът и неговото куче са претоварени от посещението на училището за кучета и от разсейващите фактори там. В такива случай се препоръчват индивидуални тренировки. 

По време на индивидуалната тренировка треньорът има възможност да се съсредоточи изцяло върху екипа човек-куче. Повечето треньори предлагат и домашни посещения. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ събра някои полезни съвети, които е добре хората да имат предвид при търсенето на добър треньор и училище за кучета: 

  • ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва треньори на кучета, квалифицирани в съответствие с изискванията за хуманно отношение към животните.   
  • Обучението трябва да е съобразено със Закона за защита на животните: Треньорът не бива да работи по агресивен начин с натиск, плашещи или наказателни методи – нито физически (викане, натискане, побутване), нито с помощни средства (напр. нашийници или каишки, които задушават/затягат, тренировъчни дискове или електрически нашийници). Кучето не трябва да се плаши или да изпитва болка в нито една ситуация на обучение.  
  • Работата не е насилствена и използва положително насърчаване на правилното поведение (лакомства, игри, похвали и др.).   
  • Треньорът на кучета трябва да се отнася, както към кучето, така и към собственика по приятелски, учтив и признателен начин.   
  • Добрите треньори отдават огромно значение на това да се изследва причината за проблема, а не само да се „борят“ с проявените симптоми. Например, проявата на агресивна реакция към каишката никога не трябва да се преодолява чрез дърпане, бутане или разтрисане на кучето. За да се постигне устойчив процес на обучение, първо трябва да се открие причината за тази агресия и кои конкретни стимули я предизвикват. Само ако знаете това и разбирате мотивацията на кучето за нея, можете да работите върху подходящи решения, като обучение на алтернативни поведения (например „какво трябва да направи кучето вместо това?“). 
  • ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да се използва подходящ нагръдник, а за кучета, които вече са се научили да ходят на свободен повод, е възможно да се използва широк, мек нашийник. 
  • Треньорът трябва да се запознае внимателно със здравословното състояние на кучето, преди началото на обучението. 
  • Треньорът на кучета трябва да обясни как да се структурира по-нататъшното обучение на малки, разбираеми стъпки и да предложи интензивна подкрепа, особено в началото, ако е необходимо. Познанията му трябва да са актуални.   
  • Между упражненията трябва да се правят достатъчни почивки, да се отчитат симптомите на стрес при кучетата и ако е необходимо, обучението да се прекрати, ако животното не се чувства добре или е претоварено.   

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТОПАНИ 

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img