9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Петков: Не е вярно, че правителството води две външни политики

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Като неверни определи премиерът Кирил Петков твърденията, че българското правителство имало две външни политики.

След среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи Петков беше категоричен, че България има 3 ясни изисквания за напредък по европреговорите на Република Северна Македония.  Петков повтори, че София не отстъпва от рамковата позиция на Народното събрание, държи на вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония и на изпълнението на Договора за приятелство.

„Първо, спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент, включване на българите в Северна Македония в Конституцията на Република Северна Македония, за да могат техните права да бъдат защитени, и три договора за добросъседство да се изпълняват – просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас е, че това са били нашите дискусии и преди, и сега и работим заедно да видим дали е възможно Европейският съюз да бъде гарант за тези три условия“, заяви премиерът.

Кирил Петков отрече твърденията на „Има такъв народ“, че е поемал ангажименти за вдигане на ветото върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Евросъюза:

„Когато някой прави едностранни фалшиви новини, или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както аз заставам сега с господин Вархеи, и да каже какво точно е имал предвид, защото пред всички българи аз заявявам кои са трите критерия и тези критерии винаги съм ги отстоявал“, заяви Кирил Петков.

Оливер Вархеи припомни, че за последната половин година е за четвърти път в България за да търси решение, такова все още няма и това по думите му „много фрустрира“ Европейския съюз. Той добави, че все още очаква подкрепата на една държава, а именно България.

Според еврокомисаря след всички проведени срещи, европейската перспектива на РСМ ще се изясни. Европейският съвет през юни е важна дата и бихме желали да видим постигнато споразумение до този момент, каза още Вархеи.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img