20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Парламентът окончателно прие бюджет 2024

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Народното събрание прие окончателно държавния бюджет за 2024 година. Финансовата рамка предвижда годишен дефицит от 3%, ръст на доходите с 11% и инфлация от 4.8 на сто. Днес народните представители гласуваха текстовете, свързани с детските надбавки и данъчните облекчения за деца, които запазват сегашните си размери. Приети окончателно са и промените, които позволяват индексиране на договорите за обществени поръчки при инфлация. Взе се и решение държавата да изплаща компенсации за електроенергия на детски градини, училища и църкви до цената на регулирания пазар за битовите клиенти.

Окончателно бяха приети всички текстове на държавния бюджет за 2024 година, като второто четене на закона се случи в рамките на 3 дни. Днес депутатите решиха да бъдат запазени размерите на детските надбавки и на данъчните облекчения за семейства с деца, както и компенсациите за бизнеса при високи цени на електроенергията.  И още – държавата ще изплаща разликата между цената на тока на свободния и регулирания пазар за детски ясли и градини, училища, детски спорни школи, читалища, манастири и храмове.

Въпреки предложенията за промяна, мнозинството запази тавана на цената за производителите на ток, а финансовият министър Асен Василев обясни

Аз също съм благодарен за благодарностите, които слушахме за ДПС, за Асен Василев, каза председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Трогнаха сърцето ми, изключително съм щастлив, че ще имаме към 8 млрд. лв. допълнителен дълг, че се насочват пари за какво ли не, без да има нужда, така че за първи път съм учуден и същевременно вдъхновен от „любовта между ДПС и Асен Василев, която придоби такава публична форма“, завърши той.

Дебати предизвикаха предложенията за индексацията на договорите по обществени поръчки. Йордан Иванов от ПП-ДБ коментира, че няма причина индексациите да продължат.

Николай Нанков от ГЕРБ уточни, че със промените сега се поправят пропуски.

С промените в бюджета депутатите въведоха по-високи такси за хазартния бизнес, като очакванията са това да доведе до 200 милиона лева повече приходи в хазната.

За пръв път в закона за държавния бюджет детайлно са разписани всички проекти на държавно и общинско ниво, които ще бъдат финансирани през 2024 година, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Финансовият министър Асен Василев отбеляза, че детайлното разписване на проектите дава прозрачност къде отиват парите.

Василев допълни, че бюджетът е реалистичен, но няма да е лесно изпълним и отново подчерта, че една от основните заложени цели е повишаване на доходите хората. Василев благодари на депутатите за добре свършената работа и първия бюджет от 3 години насам, който е приет преди края на годината.

Дарик радио

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img