9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Парламентът на Великобритания одобри с голямо мнозинство сделката за Северна Ирландия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Постигнатата от британския премиер Риши Сунак сделка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по Протокола за Северна Ирландия бе глусавана в Камарата на общините с голямо мнозинство. Това става в деня, в който бившият премер Борис Джонсън е разпитван в Комисията по привилегиите и поведението на депутатите за установяване дали е лъгъл в парламента за „Партиегйт“.

Изслушването на Борис Джонсън бе прекъснато, за да може той и другите депутати в залата да гласуват по така наречената „Рамка от Уиндзор“, която представлява подобрен вариант на Протокола, договорен от Джонсън през 2019 година. Въпреки очаквания бунт от страна на най-твърдолинейните тори и северноирланските юнионисти, сделката бе одобрена с 515 гласа „за“ и 29 „против“.

Борис Джонсън и неговата наследничка Лиз Тръс гласуваха против. Около 100 депутатит не са гласували. Те са или въздържали се или негласували по някаква друга причина. Опозицията подкрепи правителсвото.

Заместник-министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заклейми Джонсън и Тръс за вота им с думите, че е мислил, че „те струват повече“.

Гласуването бе по ключова част от сделката, известна като „Спирачката на Стормонт“, която ще даде на парламента в Белфаст по-голяма дума за това как законите на ЕС се прилагат в Северна Ирландия.

Политически налюдатели коментираха, че въпреки изглеждащата на пръв поглед убедителна победа на Риши Сунак и правителството, разгорещените дебати преди гласуването са показали, че битката за Протокола още не е приключила, а лошата новина е, че юнионистите продължават да отказват да участват в подялбата на властта в Северна Ирландия.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img