22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

МОН с нови програми за училищата

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Ученици ще придобиват нови знания чрез посещения на музеи, паметници, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници, предвижда новата национална програма на Министерството на образованието и науката „България-образователни маршрути“. От МОН предлагат тя да замени програма „Отново заедно“, по която ученици почиваха със средства от държавния бюджет в планински и морски български курорти, за да преодолеят последствията от изолацията в следствие на covid пандемията.

Целта на програмата, представена по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, е учениците да придобият знания чрез преживяване извън училището в реална среда. Образователните пътувания ще се организират от училищата, ще са с продължителност от 2 до 5 дни и ще включват обекти в пет тематични направления – история, география и икономика, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. По време на тях ще има и срещи с изявени личности .  

По програмата могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН.  

Другата нова Национална програма на МОН – „Неразказаните истории на българите“, е насочена към българските училища в чужбина. С нея учениците ще обогатяват знанието си за България в архивите чрез изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава, район или населено място зад граница. В програмата могат да участват ученици от българските държавни училища в чужбина, българските неделни училища в чужбина, както и студенти от чуждестранни университети, изучаващи български език, литература и култура. Проектите на тези и други Национални програми предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img