13.8 C
София
събота, май 25, 2024

Михаил Ходорковски: Проблемът е, че сегашните западни политици никога не са водили разговори с гангстер

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Михаил Ходорковски обвини ЕС, че е допуснал огромна грешка с петролните санкции срещу Москва, които в момента подкопават икономически 27-те държави от блока, вместо да ограничат финансите за армията на Кремъл, съобщи „Политико“.

Бившият най-богат човек на Русия заяви, че ЕС е трябвало да си осигури алтернативни доставки на енергийни източници, преди да пристъпи към ембарго, или да обмисли изцяло друг подход – например мита върху руските петрол и газ, вместо да налага директна забрана. Ходорковски твърди, че като е направила дупка в собствените си финанси, Европа сега е по-малко способна да вложи парични средства във важната задача за закупуване на повече оръжия за Украйна.

След едномесечни преговори в края на май страните членки на ЕС се споразумяха да забранят морските доставки на петрол от Русия до края на тази година, което се равнява на над 90 процента от вноса.

„В момента енергийните санкции вредят на Европа, а не на Русия“, каза Ходорковски пред „Политико“ по време на първото си пътуване в ЕС от началото на войната в Украйна. „Моята гледна точка беше и си остава същата – какво, по дяволите, правите?“, подчертава той.

Ходорковски, бившият ръководител на петролния гигант ЮКОС, прекара 10 години в затвора по обвинения, които бяха смятани за скалъпени, след като стана откровен критик на Кремъл. След освобождаването си през 2013 г. Ходорковски започна да води кампания за насърчаване на демокрацията и правата на човека в Русия чрез своята организация „Отворена Русия“.

„Проблемът е, че сегашните западни политици никога не са водили разговори с гангстер“, каза той, визирайки руския президент Владимир Путин. „Можеш да започнеш да преговаряш с него, само когато той се почувства в по-слаба позиция“.

Ходорковски, който е в Брюксел за двудневни срещи с представители на ЕС и други лица, организирани от базирания в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, твърди, че блокът е можел по-добре да похарчи парите си за оръжия за Украйна.

„Колко загуби Западът от приходите си, въвеждайки всякакъв вид енергийни санкции? 100 милиарда долара, 200 милиарда долара? Ако Украйна беше получила оръжия за 50 млрд. долара, вместо за 10 млрд., сега ситуацията щеше да е съвсем различна – без да се въвеждат каквито и да било енергийни санкции“, каза той. 

През април на фона на войната в Украйна ЕС понижи прогнозите за растежа на икономиката си за тази година с около 1 на сто – което се равнява на около 160 млрд. евро въз основа на последните оценки на БВП от Международния валутен фонд. Междувременно блокът отделя 2 млрд. евро за въоръжаване на Украйна.

И накрая, бившият милиардер заяви, че Европа е трябвало да положи по-съгласувани усилия за намиране на алтернативни петролни и газови доставки, преди да наложи санкциите. Вместо това страните от ЕС трябваше да заменят руските енергийни доставки чрез прибързани преговори за ad hoc договори.

„Бях изумен, когато открих, че не е имало никакво споразумение за алтернативни доставки, а след това и [сега] въвеждате санкции?“, заяви  Ходорковски.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img