14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Масови протести в Солун срещу издаването на нови лични карти

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В Солун се състояха масови протести срещу издаването на нови лични карти. Демонстрантите се опасяват, че в документите ще бъде поставен чип, с който ще бъде възможно следене от страна на властите. Очаква се позицията на Светия синод.

Около пет хиляди души събра актът на недоволство в центъра на Солун срещу задължителната смяна на личните карти. Причината е в недоверието на гражданите към новите документи, които са по европейски образец. Демонстрантите се опасяват, че в документите ще бъде поставен чип, с който ще бъде възможно следене от страна на властите, тъй като ще показва местоположението на гражданите.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че „няма никакви чипове, камери или подслушващи устройства“.

Протестиращите носеха икони и църковни знамена в знак на дълбока религиозност. Проблемът е и в средите на гръцката православна църква след като част от духовниците на литургия подкрепят протестите.

Очаква се днес изявление на Светия синод с пояснение, че въпросът с новите лични документи няма религиозно измерение. Участници в демонстрацията обаче заявиха, че ще продължат да протестират и няма да приемат новите лични карти.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img