14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Машините гълтат 8,3 млн. лв. за изборите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за местните избори на 29 октомври, свързана с техническите устройства за гласуване в размер на 8,310 млн. лева. Сумата е без ДДС и включва с прогнозна стойност и евентуалното провеждане на балотажите за кметове в различните градове и села. Припомняме, че от ЦИК вече обявиха в свой доклад, че за да се произведат различни избори от изброените, в т. ч. избори за общински съветници и за кметове, както и при всяко изменение на Изборния кодекс, свързано с бюлетината за машинно гласуване, е необходимо да се извърши ново модифициране на софтуера. “Практиката показва, че при всяка модификация на софтуера под различна форма се налага участието на представители на “Смартматик Интернешънъл Холдинг Б. В.”, което поставя българските избори в зависимост от една чужда компания, което създава предпоставки за недоверие в машинното гласуване”, посочиха преди седмици от ЦИК.

Обществената поръчка за профилактика и транспорт на машините е в две части и първата касае поддръжката на машините за гласуване в изборния ден и преди него – диагностика, подготовка, инсталиране операционна система и приложния софтуер, параметизиране и окомплектоване на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, техническо обслужване. Тук прогнозната стойност за първи тур е 4 940 000 лв. За втори тур сумата е по-малка – 2 600 000 лв., тъй като на балотажа за кметове като прогнозно количество избирателни секции може да се приеме количеството до 5000 бройки машини, докато за първи тур техниката е около 9500 машини. Изпълнителят следва да инсталира одобрените от ЦИК бюлетини по райони на всички машини според съответните кандидати за кметове и кандидатски листи за общински съветници и демоверсия на електронна бюлетина на до 200 броя машини за гласуване, да ги окомплектова и да поеме спедицията по места.

Според чл. 213а от Изборния кодекс, Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване. В същия член обаче срокът за удостоверяването е 20 работни дни, а не календарни, както е в почти цялото изборно законодателство и ЦИК вече обърна внимание на този проблем в доклада си за провеждането на предсрочните парламентарни избори от 2 октомври 2022 г. и 2 април 2023 г. и поиска корекция и в този текст от Изборния кодекс. От съдържанието на обществената поръчка се разбира, че изпълнителят ще има 10 календарни дни за извършване на профилактиката и инсталацията на софтуера, като ЦИК е поставила изискване това да стане не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Независимо, че от ЦИК препоръчват промени в Изборния кодекс за увеличаване на срока между първи и втори тур от 7 на 14 дни, към момента от Комисията се придържат към седемте дни и при евентуален втори тур искат от изпълнителя техниката да е готова не по-късно от 48 часа преди изборния ден като вече няма посочен по-дълъг срок от 10 дни.

За транспорт на машините са предвидени 505 000 лв. за първи тур и 265 000 лв. за втори тур.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img