9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Левон Хампарцумян: Притеснителна е средата за правене на бизнес у нас

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

”Това, което ме притеснява не е някакъв текст в Бюджет 2023. Това, което е притеснително, е средата за правене на бизнес у нас”. Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв.
Той подчерта, че за да бъде успешна икономиката, средата трябва да бъде предсказуема.

„Има държави с високи данъци, които са успешни, има държави с ниски данъци, които са неуспешни. Това, което характеризира успешните държави е предсказуемата среда за правене на бизнес и ясни процедури.

Тук непрекъснато нещо се променя. Някой казва – Сега ще вдигаме данъците, после не се вдигат. Когато планираш инвестиции, веднага се вижда огромен риск и инвеститорите казват – ще отидем другате. Защото бизнесът, честно казано, харесва диктатурите, защото има ред“, подчерта Левон Хампарцумян.

“ Няма риск за бюджета и това да не се съберат приходите. Очевидно целта, чисто счетоводно, с три процента дефицит е особено важна. Най-вероятно ще бъде достигната. Това коментира финансистът Левон Хампарцумян по Нова телевизия.

„Тази година бюджетът е късичък. Само за няколко месец. И той не може много по-различен. Той е възможният бюджет. Ние можем да си напишем каквото искаме и Народното събрание да го изгласува.

А и съществува нещо, наречено феномен на „неизпълнение на бюджета” при определени ситуации. Тоест, ако той не е правилно структуриран и прогнозиран – той няма да се изпълни”, заяви Хампарцумян.

„Това, което мен ме притеснява е, че се предвижда част от нормите предвидени в този бюджет е да влязат със задна дата. Представете си така наречените купони за храна,

Веднъж ги имахме в удължителния бюджет,и ги връщаме отново в този бюджет да влязат от 1 януари т.г. Какво да направят фирмите? Нали си представяте каква бумащина ще има. Нека се съблюдават нормите.“ Това изтъкна Любомир Каримански.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img