14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

„Левицата!“ търси среща с президента и министри заради американския проект „Закон за сигурността в Черно море“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Политическа коалиция „Левицата!“ ще инициира среща с президента и министрите на отбраната и на външните работи по повод законопроект, внесен в Сената на САЩ на 15 март, озаглавен „Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.“

Един от ръководителите на „Левицата!“ и лидер на „Движение 21“ – Татяна Дончева коментира: „За първи път попадам на текст, в който се предвижда черноморските държави да имат ангажименти спрямо стратегическите интереси на САЩ. Не са упоменавани просто евроатлантически ценности, а в пряк текст – ценности и интереси на САЩ“.

Мая Манолова видя в законопроекта опит България и другите Черноморски държави  да бъдат въвлечени във военния конфликт в Украйна:

„Черно море се приема за арена на този конфликт, а на черноморските държави се възлагат специални отговорности и очаквания за противодействие на  разпространението на военния конфликт в Европа. Ето, това и според мен е най-плашещото, защото какво означава черноморските държави да предотвратим разпространението на конфликта. Усилията трябва да се насочат към неговото мирно решаване, а не чрез различни средства и въвличането на България и на другите черноморски държави в тази война“, коментира Манолова.

От „Левицата!“ заявиха, че са готови на извънпарламентарни действия във връзка със законопроекта и призоваха политиците да му обърнат внимание. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img