20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Лена Бориславова: В момента колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Мисля, че Кирил Петков е най-диалогичният човек, който спояваше тази коалиция. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото той може със своята убеденост и силна воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки. Това каза началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: „Не я изключвам, но не сме я обсъждали“.

Според нея причината за напускането на ИТН на коалицията не е бюджетът. „Аз лично се обадих на г-н Балабанов вечерта преди Министерския съвет да попитам дали да очакваме изненади от тяхна страна. Тогава след 40 минути той ми върна обаждане и отговорът беше „не“. Вместо това на следващия ден видяхме в МС едно поведение, което прилича на това на ГЕРБ – блъскане на столове, тряскане на врати, демонстративно напускане по времето на гласуване на бюджета. Бюджет, от който зависи реформата на пенсиите, данъчните облекчения за работещи родители“, каза тя.

Поведението на ИТН тя определи като „безотговорното и неморалното“. „Това, което трябва да направи всеки един отговорен политик, е да се опита да не хвърли държавата в хаос, да се придвижи бюджетът и другите законодателни промени. От тях зависи отпускането на близо 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи Бориславова.

Министерските оставки няма да бъдат гласувани преди гледането на актуализацията на бюджета, заяви тя. Към момента не се обсъждат имена за постовете на министрите от ИТН, увери тя.

РСМ се използва като повод, а причината за напускането на ИТН според нея е „Капитан Андреево“.

„Не обещаваме постове, не обещаваме парични суми, не обещаваме нищо, което не е свързано с отговорното поведение в зала“, заяви Бориславова по повод опитите за намиране на подкрепа от депутатите от ИТН.

Бориславова коментира интервюто, което лидерът на ИТН Слави Трифонов даде пред Радио Дарик в днешния ден. „Моето впечатление от интервюто с г-н Трифонов е, че той апелира как другите коалиционни партньори трябва да се вслушат в него и как те трябва да са отговорни. Той не носи отговорност за това, което се случва и ако не е неговото, не може да е нищо друго. В момента колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не можем да обсъждаме каквито и да било варианти за управлението“, заяви Бориславова.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img