20.7 C
София
събота, април 13, 2024

Лена Бориславова: Няма скрити клаузи за Шенген, има заиграване със страховете на българите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Няма скрити клаузи за Шенген. Документите са публични. Има много дезинформация и заиграване със страховете на българите, че някакви колосални количества мигранти изведнъж сме се задължили да приемаме. Това не е вярно! Единственото, което България трябва да прави е да спазва Дъблинския регламент. Това каза пред БНР Лена Бориславова от “Продължаваме промяната”.
Бориславова отрече и твърденията че у нас са регистрирани около 6000 емигранти, които са минали през България в последните години и те така да бъдат върнати у нас:

„Не е вярна тази цифра. По този регламент, който е задължителен за всички държави-членки от 2013 година, тоест ние винаги сме го прилагали досега, България носи отговорност само за регистрираните на нейна територия бежанци. Сега ще получим допълнителни средства – финансови и човешки капитал, от Фронтекс, така че каквито мигранти са успявали да преминат през нашата граница занапред да не бъдат допускани и да не могат да преминат. Откъдето и числата на мигрантите, за които ние ще отговаряме, ще бъдат много по-ниски. Няма как да отговаряме назад във времето за нещо”.

Бориславова коментира и работата на кабинета след ротацията:

“За нас следващият премиер е Мария Габриел както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети. Що се касае до персоналния състав, там има два основни елемента. Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работа е вървяла достатъчно убедително и в кои не. Всяко решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС. Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърли имена на министри. За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но, както казах, това няма да е мое лично решение, ще е на партийните ни органи.”

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img