18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Кремена Кунева: Детското здравеопазване не е еднакво достъпно навсякъде

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Фондацията поставя един по-мащабен фокус върху това наистина да се опитаме да променим системата такава, каквато е в момента, и каквато не е от полза и в подкрепа. Активно работим с ясното съзнание какво искаме да направим и как да го направим“. Това заяви пред БНР Кремена Кунева – един от учредителите на новосъздадената фондация „Даная“.

„Първият проект, към който смятаме, че ще обърнем всички останали, е да направим първия в България център за подкрепа на децата-пациенти и техните родители с допълнителен фокус – образование, който вече да създава стандарти, за изследва стандарти в образованието. Без образование, каквото и да направим, няма да е толкова ефективно. По отношение на центъра за подкрепа на децата-пациенти – изследвахме множество проблеми, с които се сблъскват родители на деца-пациенти. Основните от тях можем да разделим на няколко елемента. Юридически проблеми, когато те не знаят правата си или не знаят как да ги потърсят. Социалният елемент също доста липсва. Връзката между социално и здравно сътрудничество е изключително важна. Когато родителят е сам, остава на плещите на една майка или един баща, който трябва да реши дали да бъде при детето си, или да върши работата на държавата, така че да осигурява всички необходими документи и процедури, така че лечението на детето му да бъде заплатено или подкрепено от държавата. Третият елемент, който също липсва, е психологическата подкрепа за родителите и децата, когато диагнозите са тежки„, обясни тя в интервю за БНР.

По думите й голямата цел е създавайки този първи център, той да може да бъде репликиран не само в София, но и в други градове в България, защото детското здравеопазване не е еднакво достъпно във всички райони на страната. 
Според нея трябва да се работи и от страна на гражданското общество, и от страна на политическите решения
Кунева добави още, че в центъра ще бъде събран професионален екип от юристи, с които да подготвят предложения за законодателни и нормативни промени, свързани с детското здравеопазване, които да „сложим на масата“ на законодателя. 

Не трябва да се страхуваме. Трябва да познаваме проблемите и всички да се обединим около това да ги решим, преди те да са достигнали до нас, дай Боже да не достигат“, подчерта Кремена Кунева.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img