13.8 C
София
събота, май 25, 2024

Комисията по международна търговия на ЕП одобри безмитния внос на украински стоки за още 1 година

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Евродепутатите от комисията по международна търговия на Европейския парламент одобриха с 27 гласа „за“, 1 „против“ и 7 „въздържал се“ удължаването на безмитния внос на украински стоки с още една година заради войната, която пречи на страната да търгува с останалата част от света. Сегашният регламент изтича на 5 юни.

Безмитният внос важи за плодове и зеленчуци, които подлежат на облагане на входа, както и на земеделски продукти, в т.ч. и обработени, на които също се налагат мита. Промишлените продукти са с нулеви мита от 1 януари според споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, така че не са включени в предложението.

Решението ще се гласува в пленарна зала в Страсбург през май. Междувременно се очаква утре страните членки да постигнат също компромис по въпроса.   

Комисията по международна търговия на Европарламент гласува с огромно мнозинство и  допълнителна помощ от 145 млн. евро за Молдова. От тях 45 млн. са под формата на безвъзмездни средства, а останалите – на заеми.
Помощта ще бъде преведена на два транша през третото и четвъртото тримесечие на тази година, ако страната направи необходимите реформи в областта на съдебната система, върховенството на закона и борбата с корупцията, а също така осъществи сериозен напредък по прилагането на макроикономическата програма на МВФ.
В решението се подчертава, че инвазията на Русия в Украйна има силен първичен и вторичен негативен ефект върху икономиката на Молдова. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img