21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Китай започва тридневни военни учения в района на Тайван

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Китай започва днес тридневни военни учения около Тайван, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия, ден след като тайванската президентка Цай Ингвен се върна от пътуване до САЩ, предаде Ройтерс.

Китай ще извърши „патрули за бойна готовност“, а също учения в Тайванския проток и на север, юг и изток от Тайван „както е планирано“, добави в кратко изявление командването, без да посочва подробности.

Китайските военни заявиха, че тридневните учения са „сериозно предупреждение“ към тайванските сепаратисти, влезли „в сговор с външни сили“.

В сряда Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, докато беше в Лос Анджелис. Това разгневи Пекин, който смята Тайван за своя територия.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната на острова заяви, че през последното денонощие е засякло четири китайски самолета в зоната на въздушната отбрана на Тайван, което не е необичаен брой.

След съобщението за ученията тайванското министерство заяви, че ще реагира спокойно, рационално и сериозно, като нито ще ескалира конфликти, нито ще предизвиква спорове. Според ведомството Китай използва посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ като претекст за ученията.

По-късно днес Цай ще се срещне с гостуваща делегация от американски законодатели, водена от Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

Китай заплаши с неуточнени ответни мерки, ако срещата се състои.

През август Пекин организира военни маневри около Тайван, включващи изстрелване на ракети, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе.

Тайвански висши представители казаха, че са очаквали по-умерена реакция за срещата с Маккарти, тъй като тя се състоя в САЩ, но не изключиха възможността Китай да организира още учения.

Източник: Десислава Иванова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img