19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

КЕВР утвърди цена на природния газ за м. май в размер на 77,55 лв./MWh

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. май в размер на 77,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

По-рано днес от „Булгаргаз“ съобщиха, че 77,55 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. май т.г., на която държавното дружество ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ) и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, посочват от КЕВР.  

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка. 

В ценовия микс за м. май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от  КЕВР. 

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за м. май два договора с търговци от региона за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за м. май се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 77,55 лв./MWh е с 21% по-ниска от цената за м. април, която беше в размер на 98,16 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление, се отбелязва още в прессъобщението. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img