14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Израел изключва възможността в Йерусалим да има саудитски пратеник за връзка с палестинците

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Израел днес изключи възможността за осигуряване на дипломатическа база в Йерусалим за новия саудитски пратеник при палестинците, чието назначение идва в момент, когато Вашингтон се опитва да съдейства за установяване на официални отношения между Йерусалим и  Рияд, предаде Ройтерс.

Саудитският посланик в Йордания Найеф ал-Судаири вчера разшири пълномощията си, като включи в тях и нерезидентен пратеник за връзка с палестинците. В публикация в социалните мрежи от посолството му в Аман се казва, че  сред задълженията на Ал-Судаири вече е и „генерален консул в Йерусалим“.

Това изглежда съответства на дългогодишната и засега безплодна цел на палестинците да основат държава в териториите, окупирани от Израел по време на войната през 1967 г., с Източна Йерусалим като столица.

Израел смята Йерусалим за своя столица – статут, който е признат от Съединените щати при тогавашния президент Доналд Тръмп през 2017 г., но не и от други световни сили. Израелските власти забраняват палестинската дипломатическа дейност в града.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, е застъпник на палестинската кауза и избягва официалните връзки с Израел, но САЩ се стремят да насърчат това, което може да се превърне в историческо споразумение в Близкия изток, което ще включва нормализиране на израелско-саудитските отношения.

Израелският външен министър Ели Коен подчерта пред радиостанция 103 ФM в Тел Авив, че сегашното правителство няма да позволи откриването на какъвто и да е вид дипломатическа мисия на Саудитска Арабия в Йерусалим. 

Израелското твърдо дясно правителство отхвърля възможността за каквото и да било отстъпление към палестинците като част от споразумение за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img