12.7 C
София
петък, април 19, 2024

Иво Христов: България не трябва да се поддава на този милитаристки делириум

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Държавата упражнява контрол върху сделките със специална продукция и трябва да взима целесъобразни решения, които са в интерес на българската национална сигурност.

Това заяви за БНР българският евродепутат Иво Христов.

„Производството и доставките на оръжие не са само икономически, а преди всичко политически въпроси и не са в компетенциите на еврокомисаря по икономика. Никой не може да поставя изисквания на българските предприятия. Ако българската държава е в управата им, тя определя тяхната производствена и търговска политика. Тревожно е, че има опити да се банализира производството на оръжие, като се представи за икономическа задача. Това е още една стъпка, която ни приближава към войната. България трябва да избегне въвличането в нея с всички средства“, категоричен е българският евродепутат.

„Отнасяме се към боеприпасите така, както домакиня се отнася към изостанали продукти в хладилника“, добави Иво Христов.

„По-добре е да ги употребим-да убият някого. Внушава ни се, че с разоръжаването на България е възможно да се почувстваме по-сигурни. Това е пропаганда“, допълни още евродепутатът.

„Логично е да допуснем, че има натиск. България не трябва да се поддава на този милитаристки делириум, който призовава към война до победен край, както казва Урсула фон дер Лайен. Това е война на изтощението, в която Европа се изтощава по-бързо от Русия и САЩ. Тази война опустошава Украйна. Ескалацията може да доведе до самоунищожение, ако продължим по този път. Европейците са в правото си да очакват от своите лидери не повече боеприпаси, а повече трезвомислие и мирни инициативи. ЕС е организация, създадена да запази мира на континента, но към днешна дата се отдалечава от тази своя мисия. Превръща се в нещо като буфер между НАТО и Русия в този конфликт“, посочи Иво Христов.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img