19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Иван Начев: Бежанци намират работа по програма в агенцията за инвестиции

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Успяхме да направим борд от бежанци, представители на различни общности, които да посредничат между бежанците и държавните институции и неправителствените организации. Идеята на този борд е да бъде и посредник, и да работи с Върховния комисариат за бежанците към ООН, за да може да се решават проблеми, включително и свързани с устойчивата интеграция“.

Това каза пред БНР Иван Начев от Българското училище за политика „Димитър Паница“ във връзка с края на проекта „Партньорство за устойчиво приобщаване на бежанци“, разработен от Центъра за развитие на устойчиви общности и Българското училище за политика.

И поясни, че не се работи с хора, които възприемат България като транзитна държава, а с такива, които приемат страната ни като място за живеене и работа.

В предаването „12+3“ Начев допълни, че в столичната агенция за инвестиции има програма, която касае намирането на работа за бежанци в София – в електронна платформа всеки може да се регистрира и да търси работа.

„Идеи идват и от самите бежанци. И са свързани с интеграцията на местно равнище, с възможността да си комуникират с местните власти, с образователните структури, с местните социални служби, да развиват доброволчески дейности – през спортни или културни инициативи“.

Предстои да бъде направена и карта на институции, които да бъдат полезни за устойчиво приобщаване на бежанците в България.

Интервюто на Георги Марков с Иван Начев в предаването „12+3“ можете да чуете в звуковия файл.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img