14.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Испания намалява билетите за влакове, за да привлече млади клиенти

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Лявото испанско правителство обяви днес значителни намаления на билетите за влакове, сред които и картите „Интеррейл“ (Interrail) за пътувания в Европа, както и за автобусите, за да насърчи младите хора да пътуват това лято, предаде Франс прес.

Тези оферти целят „да улеснят пътуванията за развлечение на младежите през лятото и да подпомогнат туристическия сектор“, който е стълб на испанската икономика „да консолидира възстановяването си след пандемията“. Това обяви транспортното ведомство в комюнике след заседание на правителството.

По-конкретно младите хора на възраст между 18 и 30 години в Испания ще могат да се възползват от тези намаления от 15 юни до 15 септември, след като са се регистрирали на сайта на министерството.

Тези намаления, обявени в разгара на кампанията за местните и регионални избори на 28 май и парламентарните в края на годината, могат да достигнат 90 на сто при жп линиите на кратко и средно разстояние или за услугите на държавните автобусни компании.

Младежите, които купуват билети за високоскоростните линии на държавния оператор „Ренфе“ (Renfe) или частни конкурентни компании ще се възползват от отстъпка от 50 на сто с максимум от 30 евро на билет, а цената на картите „Интеррейл“, продавани от „Ренфе“ и позволяващи да се пътува в цяла Европа, също може да бъде намалена с 50 на сто. 

В рамките на мерките срещу инфлацията Испания вече пусна през септември безплатни жп карти за регионалните и крайградски влакове. Според „Ренфе“ през първото тримесечие са били издадени 2,1 милиона абонаментни карти.

Германия също пусна на 1 май нов билет за транспорта, който дава възможност да се пътува в цялата страна за 49 евро месечно. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img