9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Индийският премиер иска пълноправно членство на Африканския съюз в Г-20

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Индийският премиер Нарендра Моди е изпратил писмо до лидерите на страните от Г-20 с предложение Африканският съюз да получи пълноправно и постоянно членство на предстоящата среща на върха в Индия, съобщи официален източник, предаде Ройтерс.

Предложението на Моди за предоставяне на пълноправно членство на Африканския съюз в Г-20 демонстрира ангажимента на Индия да укрепи присъствието и партньорството с Африка в оформянето на глобалната политика, заяви източникът.

Г-20 е междуправителствен форум на най-големите развити и развиващи се икономики в света. Членовете  представляват около 85% от световния БВП и над 75% от световната търговия, както и  около две трети от световното население, припомня Ройтерс. Групата се състои от 19 държави и Европейския съюз. Тази година Г-20 покани и девет „гостуващи“ държави, които не са членки на групата, сред които Бангладеш, Сингапур, Испания и Нигерия, както и международни организации като Организацията на обединените нации, Световната здравна организация, Световната банка и МВФ.

„Това ще бъде правилна стъпка към една справедлива, честна и по- приобщаваща и представителна глобална архитектура и управление“, казва източникът за предложението за членството на Африканския съюз.

„(Премиерът) е твърдо убеден, че трябва да има по-значим глас на страните от  Глобалния юг в международните платформи, особено на африканските държави.“

Африканският съюз е континентален орган, който се състои от 55 държави членки. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img