18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Илиян Василев: Частните военни групировки са рожба на Путин, за да работят зад граница

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„Мотивите на Пригожин са лични. Частните военни групировки са рожба на Путин, за да работят зад граница. Бяха много удобни. В хода на войната с Украйна се оказа, че натрупаният военен опит им позволява реализирането на задачи, които контрактната армия не може да изпълни“.

Това заяви в ефира на бТВ Илиян Василев, който е бивш посланик на страната ни в Москва.

„Ръстът на частните военни компании е отражение и на разпадането на системата за сигурност в Русия. „Газпром“ има три такива компании, „Роснефт“ има още две и голямата част от олигарсите и големите компании имат такива. Какво означава това – те не вярват на общите системи за сигурност, които са в Русия. Тя е парцелирана ФСБ на един, армията е на друг, Путин създаде Росгвардия от 150 000 души“, обясни Василев.

По думите му руският президент е бил балансьор между различните групи, но имиджът му на неуязвимост вече се е сринал.

„Не е важно дали има постановка, или не. Пригожин бе притиснат до стената, тъй като Путин и Шойгу поискаха той да предаде командването на „Вагнер“. Всички около „царя“ имат големи амбиции. Пригожин тръгна на „поход за справедливостта“. Той атакува Путин от екстремни позиции, че не е достатъчно ефективен в Украйна. Можеш ли да оцелееш след предизвикателство към царя? Шансовете на Пригожин да оцелее не са високи, ако остане териториално близо до Путин. Ако отиде в Африка, има по-голям шанс, но това не е важно, тъй като след Пригожин ще се появи някой друг“, подчерта Илиян Василев.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img