9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Христо Алексиев каза, че платформата за сравняване на цените тръгва идната седмица

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

През следващата седмица ще бъде готова платформата (сайт), от която потребителите ще могат да се информират, както за цените в България, така и за цените в чужбина – за страни като Франция, Австрия, Германия – на едни и същи и подобни продукти. Това каза пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев.

Над 500 проверки в търговската мрежа с доста констатации са извършени до момента. В последните години не са правени толкова проверки, колкото в за по-малко от два месеца, каза вицепремиерът Христо Алексиев.

„На базата на тези резултати ние сме подготвили промени в нормативната база, за да може на първо място да осветлим този процес, този процес да бъде контролиран и процесът да гарантира това, че няма да се стига повече до такива наистина нелоялни търговски практики, до генериране на свръхпечалби, необосновани, както и пълна защита на потребителя, и пак казвам, осветляване на целия процес“

В момента текат проверки и на НАП.

„Там искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят тези печалби навън.“

Цените се проверяват във всички области и има статистика за цените за всяка конкретна област.

„Да, в някои градове, като Варна, Бургас, София, са малко по-високи цените.“

Сайтът, който се подготвя и на който потребителите ще могат да се информират за цените трябва да бъде работещ и с коректната информация. Търговските вериги също ще бъдат поканени да публикуват своите цени на него. Разговорите с търговските с тях ще продължат, каза още Христо Алексиев.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img