19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Хиляди привърженици на опозицията излязоха на протест в Тбилиси

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Хиляди привърженици на опозицията се събраха вчера пред парламента в Тбилиси на фона на нарастващи критики към правителството, обвинявано в проруски авторитаризъм, предаде АФП, цитирана от БТА.

По призив на основната опозиционна формация, Единното национално движение (ЕНД), основано от лишения от свобода бивш президент Михаил Саакашвили, демонстрантите развяваха знамена на Грузия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) зад голям транспарант „За европейско бъдеще“ .

„Да живее Миша!“, скандираха те, имайки предвид прозвището на Саакашвили, който излежава шестгодишна присъда за „злоупотреба с власт“ и чието здравословно състояние продължава да се влошава през последните месеци.

Демонстрантите настояват за „освобождаване на политическите затворници и прилагане на реформите“, изисквани от ЕС за предоставяне на Тбилиси на статут на кандидат за членство, каза председател на ЕНД Леван Хабеичвили.

Правителството на управляващата партия „Грузинска мечта“ е обвинявано, че хвърля в затвора опонентите си, кара независимите медии да замлъкнат, тайно си сътрудничи с Кремъл и се стреми да отвлече страната от ЕС, посочва АФП.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img