14.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Гутериш: Проблемите с климата и влиянието на конфликта в Украйна в световен мащаб са сред приоритетите за 2023 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че компаниите, които се занимават с добив на изкопаеми горива, „трябва да предотвратят дейността си“, освен това не се стремят реално към постигане на нулеви емисии. Генералният секретар предупреди също, че светът върви към „още по-щабен военен конфликт“ от този в Украйна, предаде Ройтерс.

В своята реч пред 193-членното Общо събрание на ООН Гутериш представи приоритетите си за 2023 г. Той също така призова за „нова Бретон Уудс“, имайки предвид конференцията от 1941 г., довела до създаването на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Гутериш встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. и в момента е в края на втория си 5-годишен мандат. По време на управлението си той настоява за промени в световните финансови институции в полза на развиващите се страни и дава гласност на борбата с промяната на климата, припомня агенцията.

„Имам специално послание към онези, които са свързани с добива на изкопаеми горива и към техните сътрудници, опитващи се по всякакъв начин да разширят производството и да натрупат чудовищни печалби: Ако не можете да поемете надежден курс на нулеви емисии, като с целите за 2025 и 2030 г. приключи вашата дейност, не трябва да сте в бизнеса“, каза Гутериш. „Вашият основен продукт е нашият основен проблем. Имаме нужда от революция на възобновяемите енергийни източници, а не от възраждане на саморазрушителната употреба на изкопаеми горива“, добави той.

Държавите са под натиск да намалят емисиите си наполовина до 2030 г. и да стигнат до нулеви емисии до 2050 г., което е единственият път към ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий, отбелязва Ройтерс и отбелязва, че Гутериш ще свика среща на върха за климатичните цели през септември тази година.

Колкото се до световната финансова система, Гутериш призова за повече ангажираност с проблемите на развиващите се страни и за вслушване в техния глас.

Той също така каза, че има нужда от нова архитектура на дълга, която да включва облекчаване на дълга и преструктурирането му за уязвими държави, като тези със среден доход, изпаднали в нужда.

Гутериш говори пред Общото събрание само седмици преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, което според него „причинява неописуемо страдание на украинския народ и има дълбоки глобални последици“.

Изгледите за мир продължават да намаляват. Рискът от по-нататъшна ескалация и кръвопролития продължава да расте, каза Гутериш. „Опасявам се, че светът не навлиза слепешком в по-мащабна война, а че го прави с широко отворени очи“, добави той.

Източник: Десислава Николова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img