26.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Гутериш предупреди за „историческо“ напрежение между великите сили

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  нарече сътрудничеството  между 193-те държави-членки на ООН „туптящо сърце“ и „водещата визия“ на организацията, но отправи сериозно предупреждение  към  Съвета за сигурност.

Гутериш подчерта, че напрежението между големите сили е на „исторически връх“, както и рисковете от конфликт, който може да се случи „чрез злополука или погрешна оценка“, сочейки преди всичко войната в Украйна.

От създаването на ООН през 1945 година след разрухата на Втората световна война до този момент в световен мащаб напрежението между държавите никога не е достигало толкова висок връх, както е в момента отбеляза генералният секретар. Той, както и представителите на западните страни, не пропуснаха да отправят упреци към първия дипломат на Русия Сергей Лавров по време на руското председателстване на ООН, че Москва нарушава Хартата на ООН с атаките си в Украйна и окупирането на част от нейната територия.

В отговор Сергей Лавров защити наричаната от Москва „специална военна операция“ и обвини Украйна, че насърчава „нацистки практики, забранява руския език и култура, а НАТО планира да се разшири в Украйна“. Той каза, че Западът говори за „основан на правила ред“, на който никой не е виждал правилата и обвини САЩ и техните съюзници в несъобразяване  с ООН и световната дипломация, които са създадени, за да предотвратят Трета световна война.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img